Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Men's Health 2008

Category: By Pyromaniac

Azam tahun baru 2007 aku adalah untuk mendapatkan six pack dan badan yang fit lean tapi hasil tak tercapai..bukan nak kata aku tak bersenam tapi org kata teknik yg tak betul..itulah org kata power of knowledge...bukan hanya melibatkan senaman yg keterlaluan yg tak tentu arah dahulu aku hanya menyentuh topic melibatkan senaman tapi kali ini aku kene pelajari dulu konsep kalories:-






Kategori: Kuih Muih
Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
Popia goreng (satu) = 130 kalori
Popia basah (satu) = 95 kalori
Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
Karipap (sebiji) = 130 kalori
Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk
Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
Taufua goreng (sekeping) = 110 kalori
Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin
Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
Roti putih (2 keping) = 156 kalori
Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

INFO:-
Kalori adalah unit untuk tenaga bersamaan
1 cal =4.1868 J
atau dlm bahasa engineering amount of heat needed to raise temperature of 1 g of water by 1 C.
Berapa banyak kalori yg diperlukan oleh manusia,selalunya untuk lelaki 2000-2500 dan perempuan 1500 - 2000 kalori.Kalori yg terkumpul sebanyak 8000 akan menaikkan berat badan kepada 1 kg..bayangkan..memang nampak cam mustahil jer tapi cuba lihat pengiraan dibawah ni.aku pun tak percaya jugak tapi bila tgk ngan mata aku sendiri.nah hasilnya

makan pagi:
nasi lemak sebungkus 400kalori (nasi lemak taman aku best in town!)
telur mata 110 kalori
teh tarik 120 kalori
TOTAL 630 kalori
Makan tengah hari:
nasi 3 cawan 420 kalori
ayam kari berkuah 250 kalori
sayur campur 150 kalori
milo ais 178 kalori
TOTAL 998 kalori
high tea petang
teh tarik 120 kalori
pisang goreng 5keping 850kalori (area rumah aku ada gerai pisang yg best in town!)
TOTAL 970 kalori
Makan malam
nasi goreng USA my favorite..hehe 637 kalori
milo ais 178 kalori
TOTAL 815 kalori
JUMLAH UNTUK SEHARI AKU melantak = 3413 kalori
selalu aku nie kira aktif bergerak ambik max pembakaran kalori
2500.Jadi simple math 3413-2500 = 913 kalori
913 kalori dalam sehari..kalau sebulan blum lagi tambah mcd, kfc dan etc
913 x 31 hari = 28303 kalori
untuk
1kg tambahan berat badan = 8000 kalori
UNTUK JANGKA MASA SEBULAN
bersamaan 3.54kg
kalau setahun alamatnya..

Untuk memperbaiki kesihatan kita,cuba try langkah mudah nie:-
1) dont go on a diet..change your diet..meaning tak perlu mengikat perut untuk satu masa...atau diet yo yo...tapi hanya mengubah corak permakanan untuk sepanjang masa
1) change the way you shop..beli fresh ingredient..tak perlu semua bende dlm tin,botol,packaging
2) eat moderate portion of food..lebih kurang size telapak tangan
3)get moving.. mungkin takperlu pergi gym pun..jalan kaki pun sudah memadai dan biarkan badan bergerak
4) dont skip meal..terutama breakfast sebab energy akan drop dan kita akan makan dlm keadaan melampau kuantitinya
5)drink plenty of water..biler lapar cuba minum air..6 gelas sehari min
6)breaking diet is normal..apabila kempunan nak makan mcd ker sekali sekali dlm sebulan takpe..jgn jadi rutin harian plak
 

2 comments so far.

  1. Alam Setia January 27, 2008 at 6:26 PM
    bagus info nie
  2. Ad Rifza January 30, 2008 at 4:23 AM
    Semoga Pyro bertambah cergas dn cerdas..hehe

Something to say?