Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Trip To Brunei: Bandar Seri Begawan

Category: By Pyromaniac
26 11 08
Trip To Bandar Seri Bengawan
Dalam otak aku nie memang dah plan awal..nak pergi jejakkan kaki ke negara brunei nie..terutama bandar seri begawan...tahun nie target aku at least nak cover satu malaysia n 3 negara luar..kalau dah beranak pinak..susah la plak nanti...Gara gara flight penuh selama 2 hari..terpaksa la duk melepak kat hotel manikar nie..tak tau nak wat apa.labuan dah bosan buat aku..pusing tempat yg sama...aku memang tahu kalau ajak membe aku si thai nie mesti tak moo ikut..letih la etc..baik aku travel sorang..aku memang dah biasa travel sorang mcm nie..malam tu aku survey internet..pasal transportation..place of interest..food blah2...pagi tu awal2 aku call teksi charted aku la..bro nie memang paham kalau aku call tu memang dia akan dtg on time jemput aku di hotel..aku berborak panjang ngan bro teksi nie mcm mana nak pergi ke brunei nie..dia bagi idea dan pandangan..aku pun turun di jetty labuan..ambik feri yg dijangka memakan masa selama 45 minute..sepanjang dalam ferry tu..aku tak nampak apa pemandangan sebab aku berada di belah bawah..yg aku tahu time tu terpaksa melayan kerenah mat indon yg duk kat sebelah aku..bertanyakan aku mcm mana nak isi borang putih nie..dan lebih kurang pukul 1 lebih sket sampai la ke jetty di muara..jejakkan kaki di sana..mcm biasa la pemeriksaan imigresen..selepas keluar dari jetty tu..aku mati akal..nak naik apa pergi ke bandar..dan selepas memerhatikan suasana persekitaraan..aku dpt clues..ikut sorang mamat nie naik bus..dan aku dpt petunjuk bus tu nak menuju ke bandar seri begawan..tak mampu woo nak naik teksi..dan kali nie dikira budget travel aku..aku at least akan spend kurang dari RM50 sahaja..sapa kata travel kene spend beratus ratus!..bus kat sini..ibarat mcm bus mini zaman awal 90 an kat KL la..kecik dan yg kagumnya takde org..time aku naik tu ada 4 org sahaja termasuk pemandu dan selebihnya penumpang..tiketnya lebih kurang RM2 satu perjalanan..aku nie suka memerhati..dan yg aku leh wat kesimpulan..org brunei nie memang kaya raya..bus nie berapa kerat je org yg naik dan yg ada tu pun sekadar cukup syarat je..sepanjang perjalanan dlm bus tu..aku dengan senyap sempat la ambik gambar ..tak leh la nampak terlalu jakun atau pelancong sgt..act mcm local lah..kalau nak selamat travel sorang2 nie..ohh nak pergi ke bandar tu jauh juga le..dlm 45 minute perjalanan..sampai je ke stesen bus besar di bandar seri bengawan tu..cepat aku bergerak..mengikut naluri hati pergi ke masjid famous ..masjid omar ali saifudin..dikatakan kubahnya disaluti emas..itu je la landmark yg ada kat sini..kadang aku rasa diri aku nie dilengkapi GPS semulajadi..tak sampai 10 minute perjalanan dan tanpa arah petunjuk aku sampai akhirnya di masjid tu..dari jauh aku snap gambar di sekitar masjid tu..sempat bersembyg ..yer la apa guna pergi masjid kalau sekadar lalu je..dan time tu gak kebetulan ada awek2 dari singapore nie..boleh pergunakan mereka nie ambik gambar aku..hampeh...dorang nie ambik gambar ala kadar je..ha ha..aku nie komen lelebih plak..dorang ambik tu pun kira bertuah..lepas berehat kat masjid tu dlm setengah jam..aku tak tahu nak pergi ke mana dah..berpusing di dataran kat tengah bandar tu..dan kembali ke stesen bus..aku pun berkejaran jugak la naik bus tu...sebab last ferry aku ke labuan paling lewat pukul 4 petang..lepas tu bye byelah..terpaksa menginap di brunei yg serba mahal nie...yg seronoknya..time nak pulang ke jetty tu..dalam bus tu ada aku dan driver tu..mcm aku sewa sebijik bus nie plak..ngeh ngeh..time nie aku snap la pic sana sini tanpa memperdulikan sesiapa..
jetty di muara

Mini putrajaya brunei



masjid kot..aku pun tak pasti


masjid omar berkubahkan emas











Pyro yg semakin chubby!selepas 2 bulan di offshore








bangunan paling tinggi di brunei


Minyak kat sini murah ..wooo

Akhirnya aku sampai gak di jetty nie..lari pyro.lari..ferry nak berlepas tu~


 

1 comment so far.

  1. hafizzuan March 25, 2009 at 2:24 AM
    brunei mcm xde papa kan..best lg malaysia..

Something to say?