Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

SEQU

Category: By Pyromaniac
Time aku menulis entry nie..badan aku cukup keletihan selepas mendaki column yg setinggi 30m..dengan panas matahari yang begitu terik mencengkam sampai ke telinga..dengan wap panas dari proses penapisan minyak dan wap pantai..aku cepat giler terhidrate...badan aku berpeluh mcm mandi sauna dengan di cover oleh coverall yg cukup tebal...seksa woo memanjat column nie..dengan tangganya yg mencanak 90 degreee dan ruangan yg sempit..adess..tapi itulah kerja kan kene la hadapi..nasib baik la aku menyapu sun block satu badan..haha..kalau tak sunburn laaa..balik tu legam lahh

Berbalik kepada kehidupan offshore nie..aku nak bercerita sedikit pasal satu peristiwa dahsyat dan tragedi kemalangan paling besar kat offshore industry nie..tanya je sapa yg pernah keje offshore sapa tak tau tentang kemalangan piper alpha pada tahun 1988 di north sea yg telah membunuh 167 org..kerja kat offshore nie bukannya mcm life kat office yg risiko nya minimum tapi di offshore mcm mcm bole berlaku..di sebabkan kesilapan kecil satu platform boleh meletup dan itulah risiko yang perlu di hadapi dengan bekerja dalam industri sebegini...ramai org ingat pergi offshore nie seronok leh main2..mcm tu ker..tu belum lagi life sebenar..kalau ramai org tahu..tak moo nya join industri nie...cuba tanya sapa pernah keje offshore seronok tak depa..he he


Permulaan pertama dalam menjejakkan kaki dalam bidang offshore nie seseorg tu perlu lulus kesemua medical examination..fit tubuh badan untuk bekerja ..tiada tekanan darah tinggi..kencing manis dan penyakit kronik yg lain..selepas lulus kesemua ujian kesihatan tersebut perlu menjalani training untuk pergi ke offshore di namakan SEQU atau safety training..dan SEQU nie aku buat di Akademi MAS dan ada jugak setengah tempat kalau tak silap aku di ALAM dan di miri..

Silibus Course Safety Training nie antaranya:-

Safety & Emergency training

Offshore Orientation

First Aid/CPR/EAR/AED

Fire Fighting

Sea Survival

HUET (Helicopter Escape Training)

BoSET

14 10 08

SEQU

Akademi MAS

Standard la mula2 training nie diberikan penerangan tentang offshore life..platform tu mcm mana bentuk dia..helicopter n blah2..first aid training..nak bagi cpr ..trainer aku kata ciuman nyawa..entah lebih kurang mcm tuelah..aku pun nak cium kene pilih org gak la..ha ha..kalau tak tak moo..he he..teruk giler punya altitude..dan yg menariknya tentang fire fighting nie..diajar mcm mana untuk menyelamatkan diri dalam kebakaran..yer la dlm kebakaran contoh bilik gelap..tak nampak apa cuma asap tebal berkepul2..dan training kali nie kene masuk dalam bilik asap dan merangkak mencari jalan keluar...bagi pyro bende nie tak sukar sgt la..seronok duk main dalam bilik tu..poyo giler punya ayat..kene merangkak ala komando la..mencari pintu keluar..jangan lama dalam bilik tu nanti lemas..tak pasal2 kene cpr..lepas tu aku kene pi training mcm mana nak padam kan kebakaran menggunakan alat pemadam kebakaran..

Keesokkan harinya..debaran menanti..sebabnya yay masuk kolam..tukar pakai coverall la...cuak gak mula tue..tak tau mcm mana bentuk training dia nie..masing dipecahkan kepada group kecil..mula kene wat aktiviti di panggil summersop..entah mcm mana nak terangkan yer..kene berguling dalam air la..lebih kurang mcm tue..pusingkan badan dalam airla kiranya.Ades apa punya ayat daa...dan lepas tu aktiviti menggunakan bantuan pernafasan..dipanggil botol kecik hembus nafas dalam tu dan sedut balik ..dan main berenang ikut tali ..lepas tu plak terjun botol mcm gaya navy..di mana terjun silang kaki..dan latihan sea survival..wat group ramai2 panas kan badan..lain macam je bunyinya dan cara untuk membuka pelampung keselamatan..dan byk lagi ler..kene tolak ahli membe masuk dalam pelampung keselamatan tu bende tu...letih gile woo kalau ada org berat mcm aku..abislah dorang..dan banyak giler pergerakan dalam air..sampaikan tercugap2..masing pucat keletihan duk bermain air lama2

HUET

Helicopter Underwater Escape Training

Bende nie paling cuak bagi kebanyakkan org..dan kali nie kene wat dua kali la. wajib tue...pertama tanpa gunakan alat pernafasan dan kali kedua kene gunakan bantuan pernafasan mcm tiub udara la..yang tu pun leh tahan tak sampai 5 minute menggunakan udara yg sama kita hembus dlm tiub udara tue...aku cuak gak la..time dia nak pusing tue..bile dia ckp capsize..replika heli tu pun di pusing 360 darjah..adoii..bile time mcm tu..mula kepala bengong berada dalam air ..kat mana lah pintu n tingkap nie nak keluar..blur n confius dalam masa yg sama kene selamatkan diri jugak..bukak tali pinggang keselamatan dan cuba selamatkan diri secepat yg mungkin..kalau tak lemas woo..tapi syukur laa..aku pass gak bende nie walaupun org cakap bende nie tuff..awek pun leh wat..berisi lagi tu..takkan pyro tak leh plak. :)...apa pun enjoy training nie sebab aku tak perlu masuk office n kenal kawan2 baru ler..main air mcm kanak2 ribena..seronok apa

Lautanwan sedang menunggu giliran

Tengah wat grouping n color kuning tu pelampung keselamatan..tak silap leh tampung 15 org kot..eh lupa..haha




Helicopter sudah terbalik...capsize



Masing2 panik cuba menyelamatkan diri..pyro mana nie tak muncul2 pun..lemas kot


Pyro selamat jugak akhirnya!




My buddy yg turut selamat dalam insiden helicopter tenggelam tue





yay!dapat sijil lautanwan

Akademi MAS..sini ramai ehem2..sesuatu

Replika pesawat MAS

Pesawat nie yang selalu bawak aku travel nanti!



Pyro lagi!takde muka lain ker


 

1 comment so far.

  1. Anonymous February 22, 2009 at 7:22 PM
    wohooo..info yg bernas

Something to say?