Keropok Ganu
19 02 09
Keropok Ganu
Keropok memang tidak dapat dipisahkan dengan penduduk dari negeri pantai timur..dan industri ni kian berkembang..kalau di KL..aku hanya dapat merasa keropok tepung iaitu adunan tepung kanji dan juga serbuk perasa ikan...tapi disini tempat syurga bagi penggemar keropok..dan aku tak melepaskan kesempatan ini membeli keropok lekor dan keropok kering..mengikut kata tuan kedai tu..keropok lekor tak tahan lama..perlu segera menggoreng dalam masa berberapa hari..kalau tidak rasanya tak sedap..berbanding dengan keropok kering nie boleh tahan berbulan2 lamanya..makanan tradisi ni kalau nak diukur dari segi kualiti,kita perlu melihat kegelapan dan struktur kasar pada kepingan keropok tu..kalau lagi gelap maknanya lagi banyak kandungan ikan dalam keropok tu..bagi aku terpulang pada individu..tepuk perut tanya selera
tp rasanya kerpok seberang takir paling best kot..
(aku bawak 5 pek kepok kat China ni)hehehe