Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Part 6: Tasik Dayang Bunting

Category: By Pyromaniac
05 04 09
Tasik Dayang Bunting
Lagendanya
Dayang Bunting was a giant guardian spirit that kept watch over the islands. The lady's defenses include her pet lion and poison from the tuba root, potent weapons for her protection. Hence, the two islands closest to Pulau Dayang Bunting, whose silhoutte resembles that of a reclined pregnant giant, are named Pulau Singa Besar (Great Lion Island) and Pulau Tuba (Poisonous Root Island). The story goes that, a group of rude merchants failed to pay the obligatory respects to Dayang Bunting as they passed by the islands. Rudely awakened by the intrusion, she summoned her pet lion to despatch the trespassers. She roused the spirits of wind and water, stirring up a tropical storm that unleashed its fury on the incoming fleet of sailors.
The howling winds and tossing waves threw and dashed vessels on Pulau Jong (Junk Island), hence the remains of wrecked vessels. In the stormy affair, a cargo of black and white water buffaloes escaped to Pulau Gubang Darat (Land Stable Island) and Pulau Gubang Laut (Sea Stable Island) while the white buffaloes sheltered at Pulau Balar (White Water Buffalo Island). Yet other boats, laden with rice, was stranded at Pulau Beras Basah (Wet Rice Island).
In another story, a prince once ate half cooked rice during a wedding feast. He suffered indigestion and farted at two spots now known as Pulau Kentut Besar (big Fart Island) and Pulau Kentut Kecil (Small Fart Island)!
The second version of Dayang Bunting is closely associated with the romantic exploitery of Mambang Sari, a beautiful female genie and Mat Teja, a male genie. Mambang Sari used to frequent the island accompanied by her maids. Their favourite spot was Pasir Teluk Air Tahun and Teluk Lawak. One day Mat Teja saw Mambang Sari and was struck by her beauty. He fell in love with her and used to follow her wherever she went. Once while on a lookout for her, he met Tok Diang an old man from the village. Mat Teja told him of his love for Mambang Sari but just did not know how to reveal this secret. He feared that his love might not be reciprocated.
Tok Diang asked Mat Teja to get the tears of a mermaid from the sea and to wipe them on his face the next time he met Mambang Sari. He did just that and when Mambang Sari saw him she fell in love with him. They often met at various places to enjoy the beauty and serenity of these spots. They became more intimate and as a result Mambang Sari became pregnant.
She chose to retire at Tasik Dayang Beranak (Lake of Born Maiden) to give birth. Unfortunately the child died after seven days. Saddened by the death Mambang Sari took the child's body and threw it into the lake, Tasik Dayang Beranak. The lake later came to be known as Tasik Dayang Bunting. Some people believe the water of the lake possesses some mystical power of helping barren women to bear children.
Jadi semenjak itulah dikatakan air tasik nie sebagai ubat untuk org yg ingin mengandung..entah benar ataupun tidak..sebelum sampai di tasik ini perlu terlebih dahulu melalui laluan pejalan kaki sejauh 1 km dan tasik tu terletak kedalam.Bila sahaja aku lihat tasik tu..mau je aku terjun..busshh terjun dengan pakaian aku..dan apabila masuk je dalam air tu..gile dahsyat terlalu dalam apabila aku menyelam melihat ke dasar tak nampak apa..gelap gelita..terus aku cuak time tu..jantung aku berdegup2 kencang..dan aku cuba nak naik ke atas tapi terasa berat la sebab aku terjun sekali ngan baju n seluar trek aku nie..segan ramai org nak bukak baju n pakai short..hahaha...nasib baik la boleh naik balik dan masa tu juga ada la seorg kakak nie bagi aku dia beginner la dlm berenang..boleh la untuk bergerak ke sana sini..tapi apabila nak naik je..seksa aku melihatnya..mungkin sebab tangan lemah..tiada palang besi nak naik keatas dan terpaksa meminta pertolongan org lain tu....aku nak naik atas pun seksa mcm dugong terjatuh di atas simen..hahah..dan bila dah naik keatas aku ternampak satu notis mengatakan kedalam tasik nie sedalam 10-15m atau 30-50 feet..itu sudah berkali ganda melebihi kedalaman kolam renang sukan olimpik..lepas baca notis tu aku dah cuak nak terjun lagi..tak pasal minda aku nie di set..ohh pyro jgn kau terjun ke dalam tu lagi..nanti ko lemas..hahha .adess itulah dia mainan minda..








terapi kaki





Air yg tenang jangan disangka tak dalam


geng2 yg pro berenang














 

2 comments so far.

  1. John Iverson June 4, 2009 at 1:54 AM
    Sangat jeles la tgk ur pic bro... serius... saya just travel utk race n adventure saja... slalu crappy la tmpt sy pg.. tringin jgk nk pegi trip yg rileks... Sgt jeles...
  2. Pyromaniac June 6, 2009 at 1:00 AM
    kalau travel bro selalu jarang melepak lama di hotel..lepas check in mandi terus keluar..syg rasanya kita pergi ke tempat baru tapi tak berjalan..bukan selalu kita pergi tempat yg sama..itu my idea la

Something to say?